Jag kan inte sjunga alls. Det är så hemskt. Det enda jag vill och det går bara inte. Inte en ton. Inte ett ord. Inte en känsla. Ingenting. Och jag bara gråter. Gråter. Gråter igen. Och igen.

Sånglösa är så ledsen. Hon gråter ofta, men visar det inte för någon. Hon håller sig för sig själv. Hennes enda sällskap är den elaka, inre rösten Pronto. Sånglösa har förlorat sin röst och därmed förmågan att göra det hon helst vill, att sjunga. Vid stranden möter hon ugglan Hobox som vill hjälpa henne. Han tar med henne till Skogen, som ger Sånglösa tre uppdrag. Om hon klarar dem kommer hon att finna sin röst igen, våga se sig själv och minnas det svåraste, det som gör henne så ledsen.
Sånglösa är en berättelse om vad som kan hända när någon inte får möjlighet att visa och bearbeta sin sorg.

 

NewOpera CO och nyopera
Niklas Rydén, konstnärlig ledare på scenen Atalante, startade New Opera CO 2006. Kompaniet skriver för sångare som inte använder operateknik utan sjunger med teknik och klang som ligger närmare det talade språket. Alla är professionella och utbildade vid olika musikhögskolor. Niklas Rydén skriver libretto och musik. Inspiration hämtar han från både klassiskt, kabaret och populärmusik.
Utgångspunkten är moderna dramatiska berättelser, gärna med en vardaglig ton. All dialog ska sjungas och texten ska vara enkel att höra och det ska finnas ett växelspel mellan arior och recitativ.
Niklas Rydén har skrivit tre operor för vuxna, Uppvind, Vi i villa och Cirkus. Han skriver nu en opera för barn för att ge dem möjlighet att uppleva denna konstform.

Libretto, musik, piano, sång: Niklas Rydén
Regi: Henrik Andersson
Koreografi: Eva Ingemarsson
Dramaturg: Lena Fridell
Scen, kostym: Monique Wernhamn
Sång: My Engström Renman
Violin, sång: Karin Wiberg
Cello, sång: Johannes Bergion

http://newopera.se/

Hem