Sofia Jernberg är sångerska och kompositör som befinner sig i gränslandet mellan improvisation och komposition. Tillsammans med New Songs, Eve Risser, Kim Myhr och David Stackenäs, kommer hon att presentera en konsertkväll på Atalante. Med hjälp av röst, preparerat piano, preparerad gitarr, barockgitarr, cittra och diverse andra föremål gör de en personlig tolkning av hur mycket sångformen kan dekonstrueras och omskapas utan att tappa eller eliminera formen och känslan av en sång.

Vad kommer ni att presentera under er konsertkväll?
Idéen med bandet och musiken är att försöka skapa en förnyad version av den traditionstyngda sångformen genom att dekonstruera, fragmentisera, ifrågasätta och placera sången och rösten i en ny musikalisk kontext. Målet är att lyssnaren ändå kan skönja en sång i musiken, men en sång i ny och modern skepnad.

Hur började ni samarbeta?
Vi blev inbjudna att skriva musik till Hagenfesten, en festival i Dala-Floda 2007. Vi hade inte spelat ihop förut. Det hela blev så lyckat att vi har fortsatt jobba med The New Songs sedan dess, i sex år. Förra året släppte vi vår debutplatta A nest at the junction of paths på Umlaut Records.

Vad är er utmaning?
Utmaningen ligger i att utifrån formen av en sång integrera alla element med text. För att göra detta har vi behövt frigöra musiken från dogmatism och stilistiska krav, vilket har lett till att vi har placerat oss mellan ljud och textur, melodik och oljud, harmoni och dissonans, abstrakt och konkret, konventionellt och okonventionellt, vertikalt och horisontellt.

26 MARS KL. 19
Längd 60 minuter
Ingår i Levande musik

Sofia Jernberg: röst
Eve Risser: piano, prepareringar
Kim Myhr: gitarr, barock gitarr, cittra, klockspel
David Stackenäs: gitarr, prepareringar, e-bows
Andreas Ulvo: Foto