Elektrakomplexet är ett solo av och med dansaren Anna Westberg

Verket tar sin utgångspunkt i musik av kvinnliga pionjärer inom den elektroniska musiken. De är kvinnor som brutit ny mark i liv och konst, och de är kompositörer som sällan lyfts fram ur historiens skrymslen. Kompromisslöst har de arbetat mot rådande konventioner om vad en kvinna kan och bör göra, och mot idéer om vad som kallas ”musik”.
I samarbete med ljussättaren Viktor Wendin och den grafiska formgivaren Ronja Svenning Berge tar dessa konstnärsskap plats i text, bild och kropp.

De kompositörer som tar plats i Elektrakomplexet är:
Daphne Oram (1925-2003), som arbetade länge för BBC där hon skapade ljud med hjälp av bandspelare och sinusvågs-oscillatorer. Hon uppfann Oramics, en kompositionsmaskin där ritade symboler överförs till ljud.

Delia Derbyshire (1937-2001) kallas ”The sculptress of Sound” och är mest känd för sina ljudeffekter i TV-serien Doctor Who. Hon skapade ljudlandskap och musik för filmer som utspelade sig i ett avlägset förflutet, en okänd framtid eller långt in i det mänskliga psyket. Helt enkelt musik för platser där en orkester kanske inte är så adekvat.

Else Marie Pade, född i Århus Danmark 1924, blev som tjugoåring fängslad efter att ha deltagit i motståndrörelsen mot de tyska ockupanterna. I isoleringscellen beslutade hon sig för, att om hon överlevde detta, skulle resten av hennes liv ägnas musiken.

Laurie Spiegel amerikansk kompositör vars musik representerat mänskligheten ombord på rymdskeppet Voyager 1977, nyligen använts till filmen The Hunger Games, och nu har Anna äran att få dansa till den på Atalantes scengolv.

Beatriz Ferreyra, på 60-talet Pierre Schaeffers medarbetare och spelar fortfarande vid 77 års ålder sin musik på festivaler runtom i världen.

27-29 maj 2015