Carl Olof Berg (f 1975) forskar om maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik som performer och har sin bas inom koreografi och scenkonst. Med utgångspunkt från sin egen kropps historia och uppväxt i Karlstad som normbrytare undersöker Carl Olof hur vi fostrar och könar våra kroppar då som nu men också hur maktstrukturer, arkitektur och tystnadskulturer formar den maskulina kroppen.
Hans maskulinitetsprojekt ’Andrology’ består av ett flertal olika slags publikmöten i form av guidade visningar, gruppträning med prinsessgymnastik och coverbandet ’Bögen’ som framför sånger skrivna av män. På Atalante visas de två första delarna i projektet; ”A guided tour of the men’s club” samt ”Spänsta med Birgitta”.
”Spänsta med Birgitta” är ett 35 minuter långt performance som tar oss via befriande dans till husmorsgymnastik. 1967 spelade svenska prinsessan Birgitta in ett motions- och bantingsprogram för hemmafruar och som distribuerades till svenska hem av veckomagasinet Husmodern. I början av 1900-talet ville den amerikanska dansösen Isadora Duncan befria och stärka den kvinnliga kroppen med sin dans. Barfota och med löst sittande tunika provocerade och revolutionerade hon sin samtid. I ”Spänsta med Birgitta” tolkar och presenterar Carl Olof Berg de här två historiska rörelseuttrycken ämnade för kvinnor genom sin egen kropp och behandlar en personlig berättelse om våld mot normbrytare.