Grusomhetens Teater – Fjällfågeln

Henrik Ibsen skrev 1859 ett operalibretto som förblev ofullbordat. Grusomhetens Teaters Fjällfågeln är den första iscensättningen någonsin av detta ovanliga verk. Endast första akten finns bevarad, och den är ett drama i sig. Fjällfågeln är musikteater och fysisk teater i en och samma föreställning. Musiken är specialkomponerad av tonsättaren Filip Sande.

Texten handlar om ett bröllop, där brudgummen förälskar sig i fel kvinna. Den utgår från en sägen om en liten flicka på gården Birkehaug i Justedalen i Norge. Hon är den enda som överlevt digerdöden, och när det många år senare kommer folk från grannsocknen och hittar henne har hon i sin ensamhet blivit ”skygg och vild som en fågel” Hon blir därefter kallad Rypen i Justedalen. På norska betyder rype både ripa och brud.

Henrik Ibsen skrev denna text som 31-åring, i nationalromantisk anda. Grusomhetens Teater har genom många år arbetat i en fysisk teatertradition som utgår från Antonín Artaud. I uppsättningen av Fjällfågeln har de funnit en ny väg till tolkningen av Ibsen, som både ifrågasätter, parodierar och speglar nationalismen som sådan och dess ursprung i myter och sägner. Föreställningen har sedan urpremiären 2009 varit på turné i bland annat England, Frankrike, Tyskland, Indien och Polen, samt spelat på Den Norske Opera i Oslo.

PRESSRÖSTER
”Fjällfågeln blir inkluderande och medveten metateater just genom att spela så tydligt på 1800-talets trender och teaterspråk”
– Dagbladet
“I tätt samspel med Sandes tonsättning förlöser det sig till en form av musikaliskt drömspel, där både bygdfolk och fjällfågel spelar med konstant vidöppna ögon.”
– Morgenbladet
“Ett skickligt och helhetligt rytmisk ensemblespel”
–Adressavisen
“Ett originellt urframförande av en okänd Ibsentext”
–Aftenposten
“En liten teaterhistorisk begivenhet”
–Klassekampen

Regi: Lars Øyno
Komponist: Filip Sande
Scenografi: Tormod Lindgren
Ljusdesign: Marianne Thallaug Wedset og Jan Skomakerstuen
Kostym: Gjøril Bjercke Sæther
Mask: Trude Sneve
Folkdansinstruktör: Trine Sjølyst
På scenen: Silje Breivik, Hanne Dieserud, Hanna Gjermundrød, Jimmie Jonasson, Nina Eileen Sponnich, Miguel Steinsland, Hege Tunaal, Stig Zeiner-Gundersen och Johanna Øyno
Musiker: Lars Pedersen (langeleik, klockespill, fløyter og trommer)
Laura Ellestad (hardingfele)

Producerad med stöd av Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde samt Oslo kommun. Gästspelet har dessutom stöd av Norsk Utenriksdepartement.