Symtom på hysteri: överkänslighet och domningar i huden, muskler och ben. Kramper och kräkningar. Spasm i matsmältningsorganen och könsorgan. Grimaser och konvulsioner. Störningar i rörelse och känslor. Nerver på på gränsen vansinne. Irritation, klagande, överdrift, livlig fantasi, otrogent minne, självhävdelse, spel på erotik, patologiska bedrägeri och stöld.

Atalante i Göteborg inbjuder koreografen Henriette Pedersen och hennes föreställnings trilogi Animal Magnetism till Göteborg. För första gången kan publiken uppleva föreställningarna samlat under en vecka där varje föreställning är en självständig del. Tilsammans är föreställningarna en resa genom diagnosen hysteri och hur detta har visat sig från 1800-talet till nutid.

I Animal Magnetism 1, som hade premiär i februari 2009, är det de första diagnostiserade hysteri patienter till neurolog Charcot på Salpêtrière-sjukhuset i Paris som är inspiration och som iscensättas.

I Animal Magnetism 2, som hadde premiär i december 2009, arbetar koreografen fritt över Sigmund Freuds teori om penisavund.

I den sista delen, Animal Magnetism 3, som hade premiär december 2010 synliggörs den tidlösa och mer dold manliga hysteri.

Henriette Pedersen är utbildad koreograf från Statens Balletthøgskole 2000 där hon läng har arbetat i skärningspunkten mellan dans, teater och bildkonst.

Animal Magnetism har visats på Black Box Teater i Oslo, Galleri Maria Veie I Oslo och Berlin, Bastard Festivalen i Trondheim, Atalante Göteborg, Access & Paradox Art Fair i Paris och ASPN i Leipzig.

Animal Magnetism 1 spelas 26-27 mars 2011
Animal Magnetism 2 spelas 29-30 mars 2011
Animal Magnetism 3 spelas 1-2 april 2011