”Jag hade alldeles nyligen ett samtal med en manlig vän. Vi uppmärksammade att vi hade ett liknande ärr på samma plats och berättade sedan för varandra hur de kommit till. Han visade då ett annat ärr och berättade historien även om det. Jag ville förstås också berätta om ytterligare ett ärr och insåg att det mitt värsta ärr är det jag har i underlivet efter att ha blivit uppklippt med sax under min första förlossning. Jag hejdade mig en aning men tänkte att vafan… och så körde jag min berättelse, väl nyanserad. Han blev en aning generad… men jag kände mig stolt!”

”Det blåser in luft och utrymme till det trånga och skämmiga. Det känns plötsligt befriande för mina bröstvårtor som liksom aldrig blev sig lika efter amningarna och som jag inser att jag försöker dölja. Och för rynkorna här och där.”

Projektet Kropp och Ärr började som ett samtal i en bastu, då några kvinnor provade att skryta över saker med deras kroppar som en vanligtvis skäms över och försöker dölja. De funderade på om
skrytet skulle kunna befria dem från skammen.

Under våren har projektgruppen haft flera deltagarbaserade workshops som fortsatt att vrida och vända på samtida normer om kroppen. Intervjuer och material från dessa workshops kommer att gestaltas i en
experimentell form som innefattar performance, projektioner och ljud på scenen Atalante 26-27 april.

Julia Boström studerar på magisterprogramet Curator för film och video på Akademin Valand och står bakom tematiken och gestaltningen tillsammans med Camilla Wu, Mari Hansson, Linda Isaksson och Cecilia Suhaid Gustafsson.

26 APRIL KL 19
27 APRIL KL 16

I samband med Kropp & Ärr genomför Atalante ett konstkritiskt samtal i foajén med de medverkande söndagen 27/4 c:a kl. 17:15

I samarbete med Atalante och GoldDigger Productions.

Dessa projektet hade inte gått att göra utan deltagarna Anna Ahnstedt Mitle, Trifa Anwar, Anna Bergström, Madeleine Edin, Maria Eriksdotter, Caisa Stina Forssberg, Lena Johansson, Anna Karlsson, AnnaRuna Kax, Malini Odenhall, Johanna Wahlund, Erika von Weissenberg, Hanna Wennerlund, Kenia Ytterman och Johanna Zandén med flera.

Tack till: Kristian Berglund, Mats Olsson, Linda Sternö, Kalle Boman, Majlis och Hans Berglund, Therese Schroeder och till alla er i bastun på Bohus-Malmön och ni som delade med er i diskussionsgruppen på Facebook.