I höstas startade Göteborgs första LJUDMATINÉ på Atalante i samarbete med Svenska In & Uttrycksbyrån. Under tre söndagseftermiddagar framförde olika konstellationer ljudkonst, experimentell pop och elektroakustisk musik. Ljudande Installationer och videokonst visades i både scenrummet och foajén.

LJUDMATINÉN är en slags flört med 20-talets matinéföreställningar som ofta besöktes efter en lördag med alla dess utsvävningar. Matinéer betecknar oftast teaterföreställningar eller filmer som visas under eftermiddagen. Med LJUDMATINÉN tar vi oss an samma tanke, men använder oss istället av det experimentella ljudskapandet.

Nu är det dags igen! Vid samtliga matinéer skapar en ny uppsättning musiker och konstnärer ett för varje enskild söndag ett unikt sammansatt program.

Nytt för i år är även en videoverksserie curerad av konstnären Diana Storåsen, i samarbete med Svenska In & Uttrycksbyrån.

20 februari kl. 15 2011

BRÖSARP
Brösarp är ett ljudexperiment och en kollaboration mellan Dag Rosenqvist (Jasper TX) och Helena Persson. Ljudlandskapen är gjorda av inspelningar från olika delar av världen. Eftermiddagens spelning kan liknas vid en performance där musikerna använder det specifika rummet för att skapa ett live-soundscape, blandat med redan befintliga ljud.

CHEAP IMITATION
Cheap Imitation har skapat en alldeles egen innebörd av begreppet cover. Musiken görs enbart av duons röster och en är fri mix av välkända låtar. Den nybildade duon består av Anders Olofson och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm som har arbetat tillsammans sedan dom träffades på Valands konsthögskola 2010.
www.myspace.com/cheap_imitation

STRÄNDERNAS SVALL
Strändernas Svall är en ny explosiv duo bestående av slagverkaren Vegard Lauvdal och gitarristen Finn Loxbo. Tillsammans frambringar de energisk och skruvad, nästan dansant musik med ett stort och säreget sound. Emellan osunda dissonanser ifrån billiga effektpedaler och ursinnigt framhamrade rytmer, skymtar melodier som nästan är vackra.

VIALKA & LISA LARSDOTTER PETERSSON
Vialka – Ett musikaliskt äventyr! En experimentell rock- gitarr och trumm duo, bestående av Marylise Frecheville och Eric Boros från Frankrike mm. Samt Lisa Larsdotter Petersson, oförutsägbar dans och röst improvisatör från Göteborg, som bland annat initierar Improvisationsfestival VARIA – där artisterna också träffades första gången. På Ljudmatiné den 17 april möts de och skapar tillsammans, ett tills dess – okänt stycke musik, ljud, röst och rörelse spektakel…
Videoinstallation:
THE BUTTERFLIES

Diana Storåsen och Fröydi Laszlo är två bildkonstnärer som arbetat tillsammans i flera projekt inom film, foto och performance. En utgångspunkt har varit den egena kroppen och vår upplevelse av både och eller varken eller vara; inskrivna i ett konstruerat eller biologiskt kön, djuriskt eller mänskligt, personligt eller transcendentalt, lekfullt eller intellektualiserande, politiska aktivister eller estetisk underhållning. Trötta på dikotomiseringens begränsning uppfann vi en lekfull och livsfarlig identitet, som fjärillar – ”The Butterfly performance” som varit det mest kända samarbete.
Nu på Ljudmatiné / Atalante får vi se videoverk som för oss tillbaka till upplevelsen av att dels vara fri, dels begränsad i den egna identideten. Att vara både en fysisk kropp och en dröm på resa mellan minnen och förväntningar. Video verken ”Gunga”, ”Soffa” och ”Trasig lampskärm” har kontrapunkter både med klassisk poesi (Stagnelius), mordärn psykoanalys (Lacan och Kristeva) som med livet i ett Lundby DOCKHUS från 70-talet.