Cirkus är en monolog, ett solo för en kvinna i kris. Maria är uppvuxen på en cirkus, hennes föräldrar var trapetskonstnärer och hon själv en lovande stjärna. Sen gick allt fel, men hon kom tillbaks och blev ihop med knivkastaren Tommy. Hon blev hans Target Girl och de turnerade i hela världen. Sen rasade allt igen. Då flyttade de till landet och startade en guldgruva. Efter några år gick allt återigen fel. Riktigt fel. Och här står hon nu, i ”Cirkus”. Föräldrarna är döda och hennes livs kärlek är borta. Hon vill berätta, minnas, bearbeta.

Cirkus är en nyopera av Niklas Rydén. Den är det tredje verket i New Opera CO:s arbete med nyopera för sångare som inte använder operateknik, utan istället sjunger med mikrofonteknik. De är professionella sångare som har sin bakgrund i jazz, improvisation och fri musikkonst. Resultatet blir en unik form av musikdramatik, en slags sjungen teater, som inte låter som opera och inte heller som musikal. New Opera CO har väckt stor uppmärksamhet med de två tidigare uppsättningarna Uppvind och Vi i Villa som nått en bred publik i alla åldrar. Många har sagt att de har svårt för vanlig opera, men att detta var något annat.

Cirkus kommer att presenteras fyra kvällar när New Opera CO bjuder in publik till Atalante för att presentera Cirkus och berätta om arbetet. Vi kommer att sjunga så mycket som då är skrivet och läsa resten av librettot. Välkommen att se och lyssna till ett verk som ännu är i vardande.

Atalante 27, 28, 29, 30 april kl 19.00

www.cirkusopera.blogspot.com, www.newopera.se, www.uppvind.se, niklas@atalante.org