I februari är NewOpera CO tillbaka med barnoperan Sånglösa. I november 2013 spelades den under en vecka för en publik som var både road och berörd.

Sånglösa har upplevt sorg och stängt in sina minnen långt inuti. Därför har hon förlorat förmågan att sjunga, det hon älskar allra mest. Hon gråter mycket, men visar det inte för någon. Istället håller hon sig för sig själv, men den inre rösten Pronto som enda sällskap.

En dag träffar hon ugglan Hobox som vill hjälpa henne. De talar med Skogen, som ger henne tre uppdrag. Om hon klarar dem kan hon kanske hitta sin röst igen. Och så börjar en resa fylld av äventyr, humor och allvar.

Barnröster:

”Den var jättebra, den va lite sorglig.”

”Roligt men jobbigt!”

”Det var lite läskigt.”

”Bra, för när man var ledsen så var musiken mer ledsen och när det var normalt så blev musiken bra och den blev gladare när det gick bra för Sånglösa.”

Pressröster:

”Parketten sjuder av skratt den Från A till Ö-inspirerade (om än lite klokare) ugglan dansar runt och spottar ut de existentiella frågor som snart ska ge Sånglösa de sparkar i baken som behövs för att hon ska våga komma till skott för att börja försöka förändra sitt liv. Strax därefter är det få som undgår en inre rysning när flickans inre röst, Pronto, retas med henne med både min- och violinspel.”

”Just därför är Sånglösa en föreställning för alla åldrar. Inför dess väl samspelta medverkande, häpnar ständigt över den subtila övergången mellan teater och sång, instrumenthantering och gestikulerande.”

Medverkande:

Niklas Rydén, My Engström Renman, Karin Wiberg och Johannes Bergion

Föreställningen rekommenderas för åldersgruppen 6-9 år.