Elin Hermansson – Rörelsen får aldrig rynkor?!

Åtta kvinnor i åldern 70 år och uppåt med olika kroppar, olika förutsättningar och olika erfarenheter i bagaget fördjupar sig inom dansens värld under åtta veckor. Vad händer i mötet med dansen? Vad händer i mötet med varandra? Vilka känslor och tankar väcks till liv under denna resa och varför? Vilket rörelsespråk finns att utforska i dessa kroppar? Finns det något mer? Finns det något som vi aldrig trodde att vi skulle uppleva?

Det här är deras berättelse…

Välkommen på denna resa där dessa kvinnor får möjlighet att berätta sin historia på olika sätt genom dansen i ett öppet klimat med högt till tak men också med ett skört och naket anslag som tillsammans representerar ett liv.

Elin Hermansson pedagog, dansare och koreograf utbildad på Dans och cirkushögskolan i Stockholm sätter upp dansföreställningen ”Rörelsen får aldrig rynkor?!” våren 2015. Inom sin dansbakgrund har hon sedan länge känt en avsaknad av den äldre målgruppen på de traditionella dansscenerna. För att skapa en förändring bestämde hon sig för att sätta upp denna dansföreställning tillsammans med dessa handplockade kvinnor från simhallen, gymmet och andra ställen i hennes hemstad Alingsås. Hon upplever att det finns många spännande berättelser och livsöden hos den äldre generationen som behöver lyftas fram i ljuset och som kan vara givande för många att ta del av. När man har levt större delen av sitt liv så finns det mycket i bagaget i form av erfarenheter, minnen och upplevelser, stora som små från olika historiska episoder i livet. Hon vill undersöka vad som händer när dessa dolda skatter plockas fram och väcks till liv genom tal, dans och rörelse? Vidare vill hon lyfta frågan och problematiken kring vilka kroppar som får synas och ta plats i scenrummet. Det finns en gammal fördom om att en dansare är slut vid 40 år, frågan borde snarare vara vilken dans och rörelse som tar plats vid denna tidpunkt och framåt. Tänk om det är så att 70 skulle bli det nya 25 vad gäller att utöva och skapa dans eller om den tydliga bäst före datum som finns inom dansens värld skulle ersättas av ett bäst efter datum.

16-18 april kl. 19:00
Längd: 60min

Konstnärlig ledare, koreograf, scenograf: Elin Hermansson
Ljustekniker: Emanuel Tilly, Bluebeam ljusdesign
Dansare: Lena Backström, Berit Hindgård, Eva Söderberg, Britt-Inger Heed, Marianne Lundberg, Anna Söderholm, Majvor Wirtberg & Margareta Solbreck

 

Rörelsen får aldrig rynkor?! genomförs med stöd av Göteborgs stad Pronto!

kultur_col