Talat Samawi är koreograf och scenkonstnär med en bakgrund i Irak. Han har under många år arbetat med kultur- och kunskapsutbyte mellan arabvärlden och Sverige. I olika projekt i länder som Syrien, Tunisien, Algeriet och Marocko har han skapat möten mellan konstnärer från olika kulturer, för att öka förståelsen och erbjuda interkulturellt kunskapsutbyte.I Svarta Rosor tar han utgångspunkt i sitt eget liv, med 35 år utanför alla gränser, och undersöker hur en konstnär kan omskapa ett JAG till något som angår alla.
Det handlar om ensamhet, främlingsskap och unicitet.

Talat Samawi och Gunilla Jansson började samarbeta 1999. Då skapade de föreställningen ”Den Universiella Själen”. Den visades sedan i Irak 2002. Gunilla Jansson var då den första svenska dansaren som medverkat i en scenkonst-produktion på en irakiskt stadsteater, inför kulturarbetare och akademiker.

Sedan dess har Talat Samawi och Gunilla Jansson samarbetat i flera olika kulturprojekt, konstnärliga produktioner och teater- och dansfestivaler i arabiska länder och medelhavsländer under 14 år.