VARIA2014 firar scen och konstformen improvisation! (scroll down for english translation)
Den här gången i än mer koncentrerad period där exklusiv föreställning och ojämförligt jam jämte gedigen utbildningsperiod är del av färgstarkt program. Vi ser fram emot en spännande festival med lysande artister inviterade från USA, Europa och Skandinavien.
På scenen Atalante öppnar VARIA upp för enastående föreställningskväll där inte mindre än tre olika duetter presenteras samma kväll. Följande afton bjuds ett såkallat jam vilket inkluderar både artister och amatörer och där publik också är varmt välkommen att medverka och/eller titta på. Vi avslutar kvällen med poetisk överraskningskonsert.
VARIA2014’s teman är Kontaktimprovisation (KI) i bästa form, tillsammans med rörelse/dans och röst/språktekniker samt spännande Action Theater TM. Utbildningsprogrammet erbjuder kurser och förlängda klasser i relation till dessa teman.

Sedan 2006 har VARIA med bas i Göteborg presenterat en i Norden unik internationell improvisationsfestival vilken fullt ut celebrerar exklusiv och nyskapande konstform. I kreativ anda och på hög nivå möter vi här samarbeten mellan dans, musik, ljudkonst, ljus och video etc. Under åtta betydande festivaler och närliggande mindre projekt har många framstående konstnärer, artister, lärare och även forskare från otaliga länder medverkat. Föreställningar, utbildningsserier och samtal med mycket mera har presenterats. Jag kan stolt säga att VARIA genom åren etablerat en plattform för improvisation där stringens i arrangemangen gett vidgad uppfattning av improvisation som en självständig konst och scenform att räkna med!
Lisa Larsdotter Petersson VARIA initiativtagare/projektledare

VARIA2014 firar scen och konstformen improvisation!
Ta del av en glimrande föreställningsafton där inte mindre än tre exklusiva duetter tar plats på scen.Möt framstående artister från flera länder och improvisation när den är som bäst.

VARIA2014 den 7:e mars

19.00-19.10

Lisa Larsdotter Petersson hälsar välkommen till VARIA2014

19.10-ca22.00

Two in One
Duett av Terje Isungset (NO) och Therese Skauge (NO)
Scenen öppnar för spännande performance med uttrycksfull modern dans och originalslagverk. Therese Skauge (en av Carte Blanche mest framstående dansare) och slagverkaren Terje Isungset bjuder konstnärlig brygd av improvisation, humor och känsliga rytmer. Dessa två artister, båda stjärnor inom sina respektive områden, har visat improviserade performance akter i flera år. Tillsammans utgör de en duo som på häpnadsväckande sätt hanterar både det visuella och det musikaliska…

The why not ask why we dance dance
Duett av Scott Wells (USA) och Christoph Schütz (DE)
Under tiden de dansat tillsammans kom Scott och Christoph över dessa frågor.

– Är vi improvisatörer, detaljerade memorerare, ute efter skönhet eller sanning? Bryr vi oss mer om hur det ser ut eller hur det känns; Känns det som att det ser bra ut? Är sanningen verkligen låst djupt i kroppen, i labyrinten av DNA och årtionden av fysiska intryck? Behöver vi bara preverbala uttryck för att återfå vår sinnliga kontakt med världen?

Låt oss ta reda på det!
Fyllda med sådana frågor (och kaliforniska burritos) tar sig Christoph och Scott an sin uppgift med gravitation, sammansättning och… från ett dussin riktningar, kommer vilse i oändlig nyans, minns gravitationen och återvänder till varför.

Untitled
Duett med Satu Palokangas (FIN) och Sten Rudström (USA/DE)
De går in i rummet utan plan, utan förutfattade idéer. De vet inte vad som kommer att hända. Vid ögonblickets korsning – kunskap, fantasi och minne uppstår – en vild, ännu ej berättad historia…

Ljus, är speciellt skapat och framförs live av Anna Wemmert (S)
Mina tankar om ljuset är framförallt koncentrerade kring och intresserar sig för mötet mellan ljus och hud, kropp och utrymme samt utrymmet med och mellan ljuset. Jag hoppas kunna släppa taget! Och flöda fritt!

ca22.00-23.00 Foajé mingel!

VARIA2014 den 8:e mars

19.00-19.10
Välkommen och introduktion
Med Måns Erlandsson (S) och Lisa Larsdotter Petersson

19.10-ca20.30
VARIA2014 Jam
VARIA presenterar stolt en högst ovanlig kväll – Ett stort Kontaktimprovisationsjam. Ett Kontaktimprovisationsjam (KI) är bland annat en form för att lekfullt mötas i rörelse och dans. Amatörer och professionella över världen praktiserar KI på många olika sätt. Först ut i VARIA Jam är uppvärmning av Måns Erlandsson följt av fritt jammande till livemusik och ljus.
Så – Kom som du är!
Avnjut det hela genom att delta i uppvärmning och i jam eller titta på från Atalantes bekväma sittplatser. Om du har lite eller mycket intresse av att delta är mjuk klädsel bra att ta med. Om du helt enkelt är nyfiken och bara vill titta på och lyssna, är detta ett ypperligt tillfälle att göra så. Aftonen har fri entré.

Kontaktimprovisation är en dansteknik som bygger på fysisk kontakt och utforskande av rörelse/dans. Att röra sig tillsammans och förskjuta sin vikt mellan sig är en av grunderna. Formen är också det en av de mest kända och mest karaktäristiska inom postmodern dans. (Källa bl.a. Wikipedia)

Måns Erlandsson, dansare och koreograf med många års erfarenhet av KI, är inbjuden av VARIA för att dela med sig genom kortare uppvärmning av såväl kropp som sinne för att alla, med eller utan erfarenhet skall kunna delta. Uppvärmningen kan också ses som okomplicerad introduktion till KI.

Göteborgsmusikerna Karin Johansson och Finn Loxbo (S) spelar till jammet
Improviserad musik skapar än mer atmosfär i VARIA2014 Jam.

ca20.30-21.10
VARIA2014´s överraskningskonsert av Bergmark-Bohman-Klapper
Johannes Bergmark, Adam Bohman och Martin Klapper – tre veteraner som fyller sina utrymmen med annorlunda ljudobjekt och oortodoxa instrument. De är pionjärer på sitt fält. De är seriösa, roliga, visuella och poetiska. Till den här konserten är du inbjuden till ett virtuellt hem i vilket de tre artisterna flyttar in tillsammans. Akten präglas av en nyfiken och poetisk humor…

Ljuset för kvällen är speciellt utformat och framförs av Johan Rödström (S)
Johan är en uppskattad VARIA medarbetare sedan flera år tillbaks. Hans känsliga ljussättning har förekommit i flertal akter under festivalen.

ca21.10-23.00
Foajé mingel

Foto på startsidan: David Papas
Foto denna sida: Eirik Lande