Tre kvällsföreläsningar i den rörliga bildens tecken kommer genomföras under vårens filmbar. Föreläsningsserien vill bland annat öppna upp för alternativa rörliga bilder som leder till nya konstverk och processer av olika slag.
Vad är det som gör att man som kreatör inspireras av en film, och vad kan detta leda till i den konstnärliga processen? Den rörliga bilden kan även fungera som inspiration till ett tillvägagångsätt och en arbetsmetod i den egna konstnärliga processen.
Genom att vi bjuder in konstnärer att fundera över filmer och rörliga bilder som påverkat deras konstnärsskap, öppnar vi upp för en process som kan liknas vid en arkeolog.
De tittar tillbaka på sitt konstnärskap parallellt med att de fundera på de rörliga bilder som gjort intryck.

Gunilla Heilborn

Gunilla Heilborn arbetar med både scenproduktion och film. Nästa projekt är Gorkij Park 2, en remake av den gamla 80talsfilmen för scenen, med premiär på Göteborgs Dans & Teaterfestival 2014. Hon tycker att genrebeteckningar i sig själva är tråkiga men får alltid frågan: är det här dans? Hennes utgångspunkt som konstnär är att allt material är giltigt, det är hur man strukturerar det som betyder något. Dramaturgi, historieberättande och ett avspänt sceniskt uttryck är det hon helst sysslar med.

– Jag tror att jag alltid försöker göra en film på scen. Inte en lätt uppgift. För vad är egentligen scenen mot filmduken? Det finns inga närbilder, inga tids – eller rumsklipp. Det är väldigt svårt att verkligen tro att man befinner sig i Alaska. Men det är roligt att försöka. Jag tänkte visa lite klipp från filmer som på något sätt har inspirerat mig, stämningen, färgerna, spelstilen, dramaturgin eller alltihop. Och sedan fundera över hur man kan skapa en filmisk känsla på scen och varför man ska göra det…

Curator: Sarah Schmidt
Samtalsledare: Petra Johansson

15 APRIL 19
Fri entré
Med stöd av Göteborgs stad och Borderland.