VideoVenue är en videolounge som är curerad av Sarah Schmidt och Cecilia Suhaid Gustafsson i samarbete med Atalante. I samband med föreställningen Near That Place presenterar vi två videoverk av Anna Linder. Verken visas innan och efter föreställningen i scenens foajé.

 

cum pane – den man delar sitt bröd med
Nygräddat bröd vankas, lukten frestar oss. Färgerna är vetemjölsvita, bakubordsbruna. Tiden står stilla. Händer och deg, mjöl och bröd. Redskapen, gamla, slitna. När brödet lyfts upp efterlämnas mjölvita landskap kvar på det ljusbruna bakbordet.

8 min, 2002.

Densen
En musikalisk resa via stillbilder tagna i Tokyo, St Petersburg, Barcelona, Milano och Buenos Aires. Staden visar sin minimalistiska och grafiska skrud mot himlen. En kontemplativ känsla av ett urbant landskap som rusar förbi. Densen betyder elledning på japanska. Musiken är gjord av Tape.

7:20 min, 2009.
Anna Linder är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland. Hon är verksam framförallt inom konst och film. Som konstfilmsproducent har hon arbetat med Annika Larsson, Catti Brandelius och Joanna Rytel och som curator har hon visat program i många olika sammanhang och länder. Nyligen curerade hon samisk film och video för Moderna Museet och Tempo Dokumentärfestival 2013, Samiska veckan i Umeå 2012 och hon curerade serien Queer Eyes för Göteborgs konsthall 2012. Under hösten och vintern 2013 curerar hon Queera rörliga bilder för Videogud i Gävleborg/Uppsala/Dalarna, filmer av och om Carolee Schneemann för Cinemateket i Stockholm och Göteborg och ett nyproducerat textverk ”Words Needed” till invigningen av Umeå2014 med svenska och internationella konstnärer.
Hennes egna filmer och installationer har visats på exempelvis ICA London, Svenska institutet i Paris, Konstakuten, Moderna Museet, Historiska museet i Stockholm, Tribeca Film Festival i New York, Palm Springs International Short Fest och Arsenal Experimental i Berlin.
2012 tog hon en konstnärlig master i film vid Filmhögskolan/Valand och för närvarande forskar hon i ämnet Queera rörliga bilder vid Akademin Valand i Göteborg. Tidigare anställningar som kan nämnas är som producent för Stiftelsen Filmform och för koreografen Dorte Olesen, biografföreståndare på Fågel Blå och filmkonsulent i Västerbotten. Hon är en av medlemmarna i High Heel Sisters och Fylkingen och hon var med och initierade Föreningen JA!.

LÄNKAR
Queera rörliga bilder
Breaking The Frame
Cinemateket Specialevenemang

30-31 oktober
Videoverken visas;
17-18 & 19-20 & 20-22
Foajén stänger under föreställningen Near That Place

Fri entré
Atalante tar endast kontanter i baren