Vad betyder hår för dig? Och hur påverkas vi av hår eller avsaknaden av hår idag? Vad är en respektabel frisyr för en kvinna? Hur bemöts vi utifrån det hår vi har, inte har eller valt att ha? Och vilka normer finns och vilka upprätthålls med hjälp ditt hår, på huvudet eller på kroppen? Hår är temat för denna omgångens FeministBar och vi har bjudit in Salem Yohannes, Gunilla Ölund Wingqvist samt Denise Olsson Bergqvist för ett samtal om normer kring hår på Atalante.
Salem Yohannes, verksam som föreläsare och dansare med en kandidatexamen i Statsvetenskap. Salem är aktuell med sin föreläsning ”Don’t touch my hair” som tar tag i kontroversiella frågor om afrohår, genus och ras. Hon tar tag i frågor som varför är afrohår ett problem? Varför är det negativt laddat och varför bär svarta kvinnor i maktpositioner mestadels rakt hår?
Gunilla Ölund Wingqvist, 51 år, civilingenjör, och mamma till två tonårspojkar. Arbetar på Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum. Började för några år sedan tappa sitt hår på grund utav Alopecia. ”Det gick långsamt och smygande, i början trodde jag att det bara var för att mitt hår var trött och torrt, kanske hade det något att göra med åldern? Eller stress? Jag började förstå att det var ett ”onormalt” håravfall när jag tappade ögonfransar och fick en kal fläck på huvudet.”
Denise Olsson Bergqvist, 26 år gammal. Feminist och aktivist bosatt i Uddevalla. Jobbar på att krossa patriarkatet hela dagen, arbetar som Samhällsvägledare och arrangör med fokus på jämställdhet i regnbågens alla färger. Med dialogen som ett verktyg och olika former av aktivism, vill Denise lyfta viktiga frågor, öppna för samtal, öka kunskap och med verbala kängor fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter som ska vara självklarheter.
Fri entré, varmt välkomna!