Föreställ dig en kropp. Denna kropp är en kvinna. Hon har ett namn. Flera namn som tillhör kvinnor samlade och porträtterade i ett ständigt växande familjealbum. Albumet utgör ett historiskt kartotek av olika realiteter.
Föreställ dig att dessa realiteter är denna kropps olika delar och kopplingar som var för sig, men även samlat, producerar en ström av begär. Detta begär producerar realitet.
Tänk dig att denna krets av kvinnor kastar skuggor, precis som den ensamma kvinnan kastar skuggor. I skuggorna blir figurerna synliga, förändras, förvrängs till en annan och försvinner. Bunden till denna kropp, latent närvarande i rummet, är de alla närvarande.
En närvaro som sker genom uppståndelser där det nära och intima likaväl kan uppträda på avstånd. En möjlighet där det avlägsna plötsligt kan framstå som obehagligt nära. En föreställning där det mekaniska och mänskliga ständigt ingår nya förbindelser på vägen mot framtiden.
Desiring Machines är ett musikteaterprojekt med utgångspunkt i en krets av kvinnofigurer. I ett visuellt och auditivt rum har vi i samarbete med en grupp dramatiker och författare försökt att framkalla och överexponera olika kvinnofigurer. Både genom att låta dem stå ensamma, men även genom att låta dem ingå förbindelser med varandra: En rad historiska och mystiska kvinnofigurer från antiken fram till vår tid, porträtteras genom narrativa brottstycken, realistiska bilder, surrealistiska glimtar och läckage. Allting som delar av en mångfacetterad begärmaskin eller kropp, sammankopplade i ett sceniskt kollage där publiken är en av kretsarna.
Textmaterial av Edy Poppy, Hanne Ramsdal, Mette Karlsvik, Eirik Fauske, Marco Demian Vitanza, Marilyn Monroe, Heiner Müller, William Shakespeare och Pier Paolo Pasolini
Övrig musik: Aria från Kantant no. 82 av J.S Bach, ”Kann denn Liebe Sünde sein” av Bruno Balz med Zarah Leander och ”The soft complaining flute” av G.F. Händel med Elisabeth Holmertz och den Danska Kammarorkestern.
Gästspelet är en samproduktion mellan Erik Dæhlin och Cinnober Teater, med stöd av Statens Kulturråd.
Stöds av: Det Norske Komponistfond, Fond For Utøvende Kunstnere og Norsk Kulturråd. Co-producerat av Festspillene i Bergen, Brageteateret, Dramatikkens Hus, Statens Kulturråd och Fond For Lyd Og Bilde.